1. Hjem
  2. Om nasjonalparken

Om nasjonalparken

Skjærgården i Ytre Hvaler nasjonalpark danner store sammenhengende områder med rikt artsmangfold både på land og under vann. Her kan du oppleve et storslagent kystlandskap, glatte svaberg og vindpåvirket kystskog og mange sjeldne og truede plantearter.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Monika Olsen

Nasjonalparkforvalter, Ytre Hvaler nasjonalparkstyre
Tlf. 69 24 70 24 / monika.olsen@statsforvalteren.no

Haakon Braathu Haaverstad

Oppsynsmann, Statens Naturoppsyn (SNO), Miljødirektoratet
Tlf. 904 73 107 / hbh@miljodir.no

Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark

Tlf. 404 42 887 / besokssenter@hvaler.kommune.no

Søknader til Ytre Hvaler nasjonalparkstyre sendes til sfospost@statsforvalteren.no

M

Meny

Livet i sjøen har hatt mindre oppmerksomhet enn landområdene i skjærgården. Under vann har vi blant annet den 470 meter dype Hvalerrenna, som bringer med seg saltvann fra Atlanterhavet. I denne dypvannsrennen råder oseaniske tilstander, med høyt saltinnhold og lav temperatur.

Svaberg ved Pølsesund, hus ved sjøkanten.

Svaberg ved Pølsesund, Vesterøy. Foto: Ottar Krohn

I Ytre Hvaler nasjonalpark kan du oppleve et storslagent kystlandskap, uten større inngrep. Landskapet er preget av glatte svaberg og vindpåvirket kystskog. Det er stor variasjon fra de glatte og runde granitt- og gneisområdene på Hvalerøyene til forrevet rombeporfyrkonglomerat (en globalt sjelden blandingsbergart) på Søsterøyene i Fredrikstad. Glomma, Norges største elv, påvirker sjøområdet i deler av nasjonalparken. Det samme gjør en flik av den norske Atlanterhavsstrømmen.

Her skal alle gis anledning til det tradisjonelle, enkle friluftslivet og fine naturopplevelser.

I havet finnes hard- og bløtbunnsområder, rike tareskoger og korallrev. I Ytre Hvaler nasjonalpark ligger det som regnes som et av de største innenskjærs kaldtvannskorallrev i verden. Tisler-revet er 1200 m langt, 200 m bredt og vokser på dyp mellom 74 – 160 meter. Revet er over 8000 år gammelt, og gir tilhold for et mangfold av forskjellige fiskearter, krepsdyr og svampdyr.

Korallrev er store kolonier og komplekse strukturer av bunnlevende nesledyr. Korallrev er levested for tusentalls andre arter. De kan bli svært gamle og vokser sent; bare noen millimeter i året.

Bilde av korallrev av øyekorall
Korallrev av øyekorall ved Tisler. Foto: Lisbeth Jonsson/Thomas Lundälv
Svaberg ved Pølsesund, hus ved sjøkanten.

Bergnebb blant bløtkorallen dødninghånd. Foto: Lisbeth Jonsson/Thomas Lundälv

Under vann fra 30 – 470 meters dyp på hardt substrat som fjell og store steiner, kan det vokse svamper, bløtkoraller, kaldtvannskoraller og andre arter som sitter festet til substratet, i tillegg til bevegelig fauna. Hardbunn finnes oftest i bratte skrenter.