Med kajakk har du mulighet til å komme bort fra det meste, og finne fram til egne holmer, strender og idylliske teltplasser.
Med kajakk har du mulighet til å komme bort fra det meste, og finne fram til egne holmer, strender og idylliske teltplasser. Foto: Aase Richter

Hvis du ikke er lommekjent, men har lyst til å utforske nasjonalparken, er Kyststien det perfekte utgangspunktet. Kyststien er merket med Kyststi-skilt og blåmaling.

Ved parkeringsplassene og innfallsportene til de forskjellige turområdene i nasjonalparken, er det satt opp informasjonstavler med kart som forteller deg om vandringsruten og naturen i dette nærmiljøet. Ved å bruke de etablerte turstiene i nasjonalparken bidrar du også til å skåne naturen for slitasje og forstyrrelser.

Her finner du tips til kajakkturer og fotturer som er tilrettelagt med kart og beskrivelse.

Kirkøy

Kirkøy er den siste øya du kommer til når du kjører fra Fredrikstad til Skjærhalden. Skjærhalden er det største tettstedet på Hvaler.

I Skjærhalden ligger det både butikker, kafeer og restauranter. Kirkøy har i tillegg to infosenter hvor folk kan lære mer om nasjonalparken og naturområdene som omkranser øyene.

Asmaløy

Asmaløy er et fint sted å besøke om du er interessert i å oppdage Hvalers lokale flora og fauna. Langs de slake stiene kan du få øye på et imponerende utvalg av fugler, sommerfugler, planter og insekter.

Vesterøy

Den 6 kilometer lange kyststien på Vesterøy følger sjøen fra Papperhavn til Kuvauen, fortsetter videre til Guttormsvauen og ender i Utgård, på den sørøstlige siden av øya. Du kan gå hele stien, eller ta kortere turer fra Kuvauen og Guttormsvauen.

Øyhopping

Hvaler-skjærgården består av mer enn 800 øyer, holmer og skjær. Noen av øyene kan bare nås med kajakk eller båt, mens andre er perfekte for øyhopping med det lokale fergeselskapet Hollungen.